Info

Aanvullende informatie over hokverrijking en aanverwante onderwerpen is te vinden via onderstaande links:

Speelmateriaal
Hokverrijkingsmateriaal voor de buitenuitloop van biologische varkens (Flyer en poster, Biovak 2011)
Lijst met verrijkingsmateriaal voor varkens (Maatlat Duurzame Veehouderij) Deze lijst geeft een sterk vereenvoudigde en enigszins gedateerde waardering van een aantal afleidingsmaterialen. Voor een meer gedetailleerde inschatting wordt verwezen naar het RICHPIG model (zie onder bij ‘Publicaties van Marc’)

Ruwvoer
Effect of rooting area and drinker in the outdoor run on behaviour and Ascaris infection of organic pigs (Effect van wroetgebied en drinkgelegenheid op de buitenuitloop op gedrag en spoelworminfecties bij biologische varkens, Engelstalig rapport van Vermeer et al., 2006)
Ruwvoeropname bij biologisch gehouden drachtige zeugen (Rapport van Van Krimpen et al., 2006)

Schuurmogelijkheden
Zoelen van varkens en implicaties voor dierenwelzijn (Rapport van Bracke, 2010) Dit rapport bevat beschrijvingen van schuurgedrag in relatie tot het modderbaden.

Afkoeling
Het ideale modderbad voor varkens (BioKennisBericht)
Zoelen van varkens en implicaties voor dierenwelzijn (Rapport van Bracke, 2010)

Bijterij (staart-, oren-, poot- en flankbijten)
Staartbijten bij varkens (Wikipedia)
Stoppen met couperen? Varkenshouders over staartbijten en staartcouperen (Rapport van De Lauwere et al., 2009) Dit rapport geeft meningen van gangbare en biologische varkenshouders over staartcouperen en staartbijten.
Risks associated with tail biting and means to reduce tail docking (Engelstalig EFSA rapport, 2007) Dit rapport bevat een uitgebreid overzicht van wetenschappelijk onderzoek naar staartbijten, couperen en hokverrijking.

Achtergrondinformatie – Algemeen
Update welzijnsprestaties biologische veehouderij (Rapport van Ruis et al., 2010)
Publicaties van Marc Hier vindt u (verdere links naar) wetenschappelijke en vakbladartikelen over hokverrijking, bijterij en dierenwelzijn. Vooral relevant zijn de wetenschappelijke artikelen over het RICHPIG model (Bracke et al., 2007a en b; Bracke, 2008), waarmee de waarde van afleidingsmateriaal voor het varken beoordeeld kan worden. Daarnaast is er het PIGTAIL model (om het risico op staartbijten in te schatten, Bracke et al., 2004)  en de recentere vakbladartikelen over staartbijten in V-focus.

Plaats een reactie